transmisia de date
15 Jun

Produsul lunii: Sistemul de transmisiuni radio pe frecventa libera

Robomatic a lansat o solutie care permite inlocuirea cablurilor electrice sau a fibrei optice cu legatura radio pe UUS, constand intr-o pereche de emitatoare-receptoare bidirectionale, cu adaptare hardware şi software la echipamentele din cele doua locatii pe care le conecteaza.

Aceasta solutie a devenit posibila ca urmarea a aplicării deciziei UE nr. 2017/899 din anul 2017, prin care s-au pus la dispozitia utilizatorilor o serie de benzi de frecvente libere, in scopul facilităaii transmisiilor de date prin sistem wireless.

Sistemul de transmisiuni radio in banda libera serveste la transmiterea datelor intre doua sau mai multe puncte. Sistemul este alcatuit din modemuri radio, antene, cabluri si descarcatoare.

Transmisia se realizeaza in banda libera, pe frecventa 869 MHz. Bataia maxima este de 10 km, in linie dreapta. Datele trebuie sa fie disponibile în format digital, conform standardului RS485 sau Ethernet. Pentru alte situatii, se asigura conversia corespunzatoare a semnalului.

In ceea ce priveste echipamentele utilizate, acestea sunt furnizate de catre compania EATON-MTL, distribuitorul din Romania fiind Robomatic Process Control. Instalarea echipamentelor se face in tablouri electrice obisnuite. Modemurile radio sunt special proiectate pentru a functiona in medii industriale, chiar si cu pericol de explozie. Antenele sunt de tip Yagi sau baston si se pot monta pe catarge realizate din teava.

Sistemul radio de transmisiuni de date pe frecventa libera se poate folosi in diverse aplicatii (locale, la distanta, sau in locuri greu accesibile), in special in domeniul industrial (energie, industria apei, petrol si gaze, minerit, transport şi alte sisteme SCADA). Rezultate foarte bune s-au obtinut inclusiv in rafinarii, unde instalatiile tehnologice masive, din oţel, impiedică vizibilitatea directa a antenelor.

Sistemele de transmisiuni de date în bandă libera se realizeaza sub formă de lucrare la cheie, de catre Robomatic, pe baza unui proiect specific.

Avantajele unei astfel de solutii sunt faptul ca sistemul nu necesita obtinerea unor autorizatii speciale, licente, sau plata unor chirii si nu reclama instalarea de cabluri. De asemenea, functionarea sistemului nu este afectata de ninsoare, ploi si alte intemperii ale naturii. Pentru protectia impotriva loviturilor de traznet sunt prevazute descarcatoare specializate.Fig. 1 – Configuratie cu 2 puncte terminale

Pentru mai multe informatii legate de aceasta solutie, echipa Robomatic va sta la dispozitie. Contactati-ne acum: https://robomatic.eu/contact/ si colegii nostri va vor raspunde in cel mai scurt timp.

Leave Your Reply

Your email address will not be published.

*